Selasa, 31 Mei 2011

Perempuan Memang BeginiPerempuan Memang Begini
Andai lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.  

Andai lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, ...tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.
  
Andai lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.   

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.   

Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.   

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.   

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.  

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.  

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.  

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik. 

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.   

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.   

Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. 

Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, peniaga yg berjaya dan isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.

Ya Allah, ampunilah dosa2ku. Aku mohon redha dan kasihMu.  Aku mohon padaMu, jdkan aku seorang yg pengasih, sabar dan penyayang spt Siti Khadijah, wanita yg bijak d cantik spt Aishah, wanita yg tabah spt Fatimah, semangat waja spt Hawa, ikhlas d kuat beribadat spt Rabiatul Adawiyah, tegas beragama spt Maisarah, rela berkorban demi agamaMu spt Sumaiyyah... aminn..

Marilah kita bertukar sikap d minda.. gunakan tokoh2 Islam sbg mentor d tokoh kita dlm penguat semangat dlm menempuh dugaan d ujian Allah di dunia fana. Elakkan tokoh bukan Islam sbg mentor kerana tiada Nur Islam dlm diri mereka. Setiap ujian d dugaan yg diturun Allah itu sbg penguji iman kita d tanda kasih Allah. Semakin kuat ujian Allah itu, tanda iman kita bertambah. 

Wahai wanita, Sentiasa bersyukur dan tersenyum walaupun kehidupan dlm kesengsaraan, ujian berat melanda sabar, tabah, lapang dada, jgn patah semangat, jgn keluh kesah dan teruskan perjuangan mencapai kebahagian serta kesejahteraan dunia dan akhirat.. Lihatlah mata anak2 pasti semangat berjuang tiba2 akan terjana secara menyala2 dihati dan minda anda. Saya yakin pasti ada hikmah, manis dan pelangi indah sedang menunggu saya dihujung sana. 

Anda boleh juga guna hadis ini sebagai penguat semangat juang "beribadatlah kamu seolah2 kamu akan mati esok dan bekerjalah kamu spt kamu akan hidup seribu tahun lagi.. " "dunia dipegang akhirat itu impian". wallahualam...

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan