Rabu, 6 Februari 2013

KENANGAN DAN TINGGALAN RASULLAH SAW

20071030064307aziz_efendi-muhammad_alayhi_s-salam

Bila kita berjauh jarak dengan yang terkasih Muhammad Rasulullah yang berbentang waktu 1400 tahun bila kita belum pernah melihat wajah sucinya.

Sementara kita menyebut namanya setiap hari, kita menghantarkan salam kepadanya setiap hari melalui solat, selawat dan doa yang kita lantunkan, kita memohon syafaatnya untuk keselamatan kita di akhirat dari pedihnya azab neraka.

Foto-foto ini kebanyakan adalah koleksi yang tersimpan dari berbagai tempat di beberapa negara: Museum Topkapy di Istambul Turki, Jordan, Iraq dan negara-negara Timur Tengah lainnya. Semoga kerinduan kita semakin memuncak kepada Nabi Agung, kekasih Allah.

"Allahumma shalli ‘ala sayyidina wa maulana Muhammad Shallallahu ‘Alaihi Wassallam"


Baju Rasullah SAW
1. Baju Rasullah SAW2. Jubah Rasulullah

3. Cop mohor Rasulullah

4.Tapak kaki Rasulullah


5. Rambut dan gigi Rasulullah


6. Rambut Rasulullah

 7. Busur dan panah Rasullullah SAW
Semoga paparan tinggalan sejarah ini akan menerbitkan semula rasa cinta yang mendalam pada Rasulullah yang semakin terhakis dikalangan umat Islam pada hari ini. Ingatlah pesanan Rasul didalam khutbahnya yang terakhir,  

“Kamu tidak akan tidak akan tersesat sekiranya berpegang pada 2 perkara iaitu Al Quran dan sunnahku"

Semarakkan cinta dan rindu kita pada junjungan besar kita ini. Jangan sesekali redha keperibadiannya diperkotak katikkan.  Apatah lagi ajarannya cuba disalah ertikan. Masih belum terlambat untuk saya ucapkan Salam Maulidur Rasul buat semua.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan