Bahan - bahan :
1. Mee Sanggul sebungkus (makan anggaran utk 5 org)
2. 200 g Udang harimau
3. 200 g sotong + 200 g ayam (potong kecil2)
4. Sayur Sawi Jepun 2 btg5. Telur 2 biji
6. Sayur Campur (carrot, kcg pea, jagung)
7. Cendawan Kering Hitam (bulat) -rendam sampai lembut
8. Sos Tiram8. 3 sudu tepung jagung9. Garam dan gula secukup rasa
9. 200 g cili padi dihiris + kicap manis = msk mangkuk kecil yg lain
Cara-cara:
1. Tumiskan bawang putih + bwng merah yang telah digiling, biar sampai naik bau
2. Masukkan air panas, masukkan cendawan biar sampai lembut
3. pecahkan telur dan mskkan dlm air didih tadi , kacau2 sehingga pecah kecil2
4. masukkan 1 sudu besar kicap tiram, masukkan tepung jagung yg tlh (dibancuh ai)r kedlm air kuali
5. masukkan ayam, sotong, udang. 95 minit dqan api perlahan)
6. Kuah akan menjadi agak llikat d kental, masukkan garam d gula secukup rasa. Masukkan sayur campur dan sawi Jepun (hiris halus-halus).
7. Bilas mee sanggul dgn air biasa, hidangkan pd pinggan dan curahkan kuah yg panas2 ke atas mee sanggul tadi..
Yeah!! Sedia utk dihidang dan dimakan. Nak lebih sedap lagi jika dimakan panas2 dan dicampur dgn cili api hiris + kicap. Cubalah!Yamm.. Yammmm... Komen ya kalau dah cuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan