Isnin, 24 Januari 2011

10 Nasihat Penyejuk Hati

Sahabat yang dirahmati Allah,

Jadikanlah 10 nasihat dibawah ini sebagai penyejuk hati semoga kita menjadi seorang mukmin yang sentiasa reda dengan Qadak dan Qadar Allah S.W.T.

1-Bayangkan Allah SWT mengampun kepada sesiapa yang memohon kemaafan daripadaNya. 
Allah SWT akan menerima taubat orang yang bertaubat. 
Allah SWT bersedia menerima siapa yang kembali ke pangkal jalan.
  
2- Berilah kasih sayang kepada orang yang lemah, tunaikanlah hajat kepada mereka yang berhajat dan rawatlah mereka. Jangan memendam kemarahan tetapi berilah kemaafan. 
  
3-Pandanglah pada Allah SWT dengan pandangan positif dan ingatlah Allah SWT sentiasa mendampingi anda setiap masa.  Ingatlah Malaikat sentiasa memohon kempanan daripada Allah SWT untuk anda. 
Syurga Ilahi sentiasa menunggu kedatangan anda.
  
4- Sapulah titisan airmata dengan pandangan positif kepada Allah SWT, Hapuskan segala kekecewaan dengan membilang segala nikmat Allah SWT yang telah Allah SWT berikan pada anda. 
 
5-Jangan anda berpandangan ” Dunia telah menyempurnakan hajat seseorang”, tidak ada menusia yang mendapat segala hajatnya dibumi ini dan tidak pernah ditimpa kesusahan.

 6- Jadilah seperti Pokok Tamar yang mencapai puncak segala ketinggian, tidak menyakiti orang lain, walaupun anda membaling batu kepadanya tetapi dia akan membalas anda dengan buah tamar yang manis kepada anda.

7- Pernahkah anda mendengar, kesedihan akan mengembalikan segala yang telah hilang, kekecewaan akan memperbetulkan kesalahan lalu,? 
Jika demikian kenapa kita harus bersedih dan kecewa ?


8- Jangan terlalu mengambil berat dugaan dan fitnah, tetapi pandanglah ketenteraman dan keselesaan serta keafiatan. 

9- Padamkan api hasad dengki dalam jiwa anda, siramilah hati anda dengan kemaafan kepada semua mereka yang telah menyakiti anda. 

10- Mandi dari segala kekotoran,berwuduk, memakai wangi-wangian, bersugi dan berdisiplin adalah penawar ke arah kejayaan kepada setiap hati yang kotor dan hati resah gelisah. (Di petik daripada tulisan Nur Muslimah)Tiada ulasan:

Catat Ulasan