Sabtu, 13 November 2010

Resepi 2: Gulai Keropok Ikan Dari Dapur Cik Puan Ayu


Resepi Gulai Keropok Ikan

cara masak sama mcm masak gulai kari ikan tapi baiknya guna kari ikan adabi dan santan pekat.

1. bwg merah, bwg putih, cili kering dan halia diblender, tumis sampai naik bau. ..
2.masukkan serbuk kari ikan dicampur air (pes), ikan bilis.
3. masukkan santan dan akhir skali santan pekat... Lihat seterusnya..
4. renih sampai mendidih, secubit garam dan sedikit gula (ganti ajinomoto )
5. masukkan potongan cili hidup5. bila santan dah masak d sebati dgn bahan tadi masukkan keropok ikan agak 2/3 gengam - guna api kecil
6. matikan api bila keropok sudah separuh masak, ambil berhati2 takut keropok hancur atau pecah
7. sedia utk dihidangkan, sesuai masa panas2 sbb keropok ni serap air..

catatan: jd bila kuah kering kena panaskan semula sedikit campur air didih... selamat mencuba yea

Tiada ulasan:

Catat Ulasan