Khamis, 14 Februari 2013

POLIGAMI 2Poligami halal dan jangan sesekali cuba untuk mengharamkannya. Apa yang jelasnya, poligami satu sunnah Rasul yang paling di sukai oleh para suami. 

Islam mengharuskan seorang lelaki berkahwin lebih daripada seorang untuk menambahkan zuriat dan mengelakkan daripadanya berlaku perbuatan maksiat. 

Had untuk seorang suami menambahkan bilangan isteri hanya empat orang saja. Firman Allah S.W.T (Surah an-Nisa’: Ayat 3)

Maksudnya: "Maka kahwinlah mana-mana perempuan yang kamu berkenan, dua, tiga atau empat orang. Jika kamu takut tidak berlaku adil, maka kahwinilah seorang saja…."

Bagaimana poligami berlaku sedangkan si isteri tidak ada kekurangan

Sekiranya perhubungan berlaku atas sebab tertarik dengan si dia (kerana cantik dan muda) atau simpati kerana masih belum berpunya (Andalusia) dan adakah si suami akan dikategorikan sebagai curang (kerana menurut nafsu) dan pihak si dia sebagai perampas suami orang? 

Apakah sebab yang kukuh membolehkan poligami? Adakah persetujuan perlu dari pihak isteri dan sekiranya isteri masih berkeras tidak dapat menerima, nak buat macamana?
 
Sesungguhnya Islam mengharuskan POLIGAMI, mereka yang dapat melaksanakan tuntutan keadilan dalam poligami mendapat pengiktirafan mengikut / turut sunnah Nabi dan mendapat pahala yang sangat besar di sisi Allah. 

Sebaliknya bagi mereka yang tidak berkemampuan tetapi berpoligami hanya kerana hawa nafsu semata-mata (jauh sekali menganggapnya ibadah (perhambaan total kepada Allah). 

Maka haram hukumnya berpoligami kerana ianya akan membawa kesengasaraan banyak pihak dan menjadi fitnah kepada keindahan hikmah poligami di sisi Islam. 

Poligami di sisi Islam, tidak pernah lahir mereka yang dianggap sebagai curang dan perampas suami orang. 

Sekiranya perkara ini timbul adalah berkemungkinan ia akibat pengamal poligami itu sendiri telah gagal melaksanakan tuntutan poligami di sisi Islam. 

Untuk mempastikan semua pihak menikmati keindahan poligami tanpa rasa curiga dengan Hukum keharusan yang Allah tetapkan, seharusnya mereka yang terlibat mempastikan terlebih dahulu matlamat kehidupan diri sendiri hendaklah selari dengan tuntutan kehidupan di sisi Allah, matlamat berkeluarga juga selari dengan matlamat kekeluargaan dalam Islam begitu juga matlamat berpoligami. 

Seterunya pastikan mereka beramal dengan segala tuntutan yang telah di tetapkan oleh Allah. Penyelesaian terbaik kepada segala masalah ada dalam Islam. 

Kebenaran berpoligami bukanlah satu peluang yang baik kepada kaum lelaki tetapi merupakan satu tanggungjawab yang besar sekiranya diamalkan. Seseorang yang hendak berpoligami hendaklah mengikut peraturan-peraturan yang telah ditetapkan oleh syarak supaya perkara-perkara yang tidak diingini tidak berlaku. 

Poligami yang diamalkan dengan baik dan mengikut syariat Allah akan mendapat berkat dan bahagia di dunia dan di akhirat. 

Poligami yang mengikut hawa nafsu akan dilaknat dan dimurkai oleh Allah. 

Lelaki yang hendak berpoligami mestilah beriman dan taat kepada perintah Allah. Lelaki yang beragama akan menghayati  konsep poligami yang sebenar dan mengamalkannya terhadap isteri-isterinya.
 • Lelaki tersebut hendaklah berlaku adil terhadap isteri-isterinya, sama ada mengenai nafkah zahir atau nafkah batin. 
 • Lelaki tersebut mestilah mempunyai tubuh badan yang sihat supaya dapat menyempurnakan segala tanggungjawab terhadap isteri-isteri dan anak-anaknya.
 • Hendaklah mempunyai sumber kewangan yang cukup dan teguh untuk menampung keperluan isteri-isteri dan anak-anaknya. Sumber kewangan yang tidak cukup akan membawa kesan yang tidak baik kepada sesebuah keluarga.
Sabda Rasulullah S.A.W ( Riwayat Abu Daud dan at-Tarmizi )
Maksudnya: “Daripada Abu Hurairah r.a bahawa Nabi S.A.W telah bersabda, sesiapa yang mempunyai dua orang isteri lalu memberi kepada seorang daripada kedua-duanya, dia akan dibangkitkan di hari kiamat kelak dengan bahunya berat sebelah. 

Akibat poligami yang tidak mengikut syariat Allah, menimbulkan permusuhan dalam keluarga khususnya terhadap isteri-isterinya.
 • Menimbulkan masalah kepada anak-anak yang tidak cukup perbelanjaan dan memaksa mereka melakukan perbuatan-perbuatan yang tidak baik.
 • Pembawa kepada penganiayaan terhadap kaum wanita.
 • Mewujudkan masyarakat yang tidak aman.
 Sabda Rasulullah S.A.W (Riwayat Aby Daud,Tarmizi, Nasai Ibnu Majah) Maksudnya : Daripada Aisyah r.a telah berkata: 

"Sesungguhnya Rasulullah S.A.W membahagikan giliran sesama isterinya dengan adil dan baginda berdoa: ” Ya Allah! Ini bahagian aku yang dapat aku laksanakan kerana itu janganlah Engkau cela aku tentang apa-apa yang Engkau kuasai sedangkan takut tidak menguasainya “. Berkata Abu Daud : maksudnya ialah ‘hati’."

Susunan semula: Cik Puan Ayu Blogz

1 ulasan:

 1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

  Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
  Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

  KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
  Tour operator & Travel Agency

  Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

  Contact person : Amsyahril
  Mobile : +6285263007445
  E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

  BalasPadam